Verpact: Proef met gele Statiegeldbak

Proef met Gele Statiegeldbak om zwerfafval in stadscentrum te verminderen

Jonge kunstenaars Pablo en Antonius plaatsen hun uitvinding bij H’ART Museum

Amsterdam, 6 oktober 2023 – Vandaag is in de openbare binnentuin van de Diaconie de eerste ‘Gele Statiegeldbak’ geplaatst. Bezoekers kunnen hier hun statiegeldflesje of -blikje indoen. Statiegeldrapers kunnen de bak makkelijk legen via de klep aan de onderkant om de flesjes en blikjes bij een innamepunt in te leveren, zoals een supermarkt. Twee jonge kunstenaars hebben de Gele Statiegeldbak ontworpen. Zij plaatsen als proef 20 Gele Statiegeldbakken in het centrum van Amsterdam. Als de proef slaagt, hopen de kunstenaars dat er meer donatiebakken in de stad komen om zwerfafval te verminderen en meer materiaal te recyclen.


De Gele Statiegeldbak is een creatie van de kunstenaars Pablo Cantatore (23) en Antonius Janssen (24) die samen het bedrijf Art for Impact hebben. “We zagen in het voorjaar dat door de invoering van statiegeld op blikjes veel afvalbakken overhoop werden gehaald om de statiegeldblikjes en -flesjes eruit te halen. We vonden dat we daar een slimme oplossing voor moesten bedenken om onze stad schoner en socialer te maken”, vertelt Pablo.


Antonius vervolgt: “Na weken knobbelen kwamen we tot dit ontwerp. We voelden dat de Gele Statiegeldbak potentie had en hebben contact opgenomen met Statiegeld Nederland. Zij reageerden direct positief en helpen ons nu het proefproject in Amsterdam op te zetten. We zijn inmiddels ook in gesprek met gemeente Rotterdam. Wie weet lukt het ons om met de Gele Statiegeldbak heel Nederland schoner en socialer te maken.”

Slim ontwerp

Het ontwerp van de Gele Statiegeldbak is vernuftig. Aan de zijkant van de bak gooien mensen hun blikje of flesje. Via de klep aan de onderkant kunnen mensen die het geld goed kunnen gebruiken, de bak makkelijk legen. De stalen Gele Statiegeldbak biedt ruimte aan 80 flesjes en blikjes. De bak kan tegen een stootje en blijft dankzij de stalen verankering op zijn plaats staan. De doneerbak is zelfreinigend. Dankzij de uitgesneden Amsterdamse kruizen aan de bovenkant en de gaatjes aan de onderkant spoelt een flinke regenbui de bak schoon.

“Die Amsterdamse kruizen leverden in het gesprek met de Rotterdammers wel gefronste wenkbrauwen op”, vertelt Antonius. “Gelukkig hadden we daar een antwoord op. Als we ook in Rotterdam de Gele Statiegeldbakken mogen plaatsen, zie je straks aan de gaatjes aan de bovenkant van de bak dat je in Rotterdam bent.”

Statiegeld Nederland is enthousiast over het slimme ontwerp van de jonge kunstenaars. “De opengebroken afvalbakken zijn natuurlijk een heel vervelend bijeffect van de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes”, vertelt Helene van Zutphen van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. “Om tot een duurzame oplossing te komen, ondersteunen we praktijktests van dit soort slimme uitvindingen. Wij hebben geloof in de Gele Statiegeldbak. We verwachten dat deze doneerbak bijdraagt aan minder zwerfafval in steden en meer recycling van blikjes en flesjes”.

Statiegeldbak

Met de Statiegeldbak ondersteunen we mensen bij het inzamelen van dit statiegeld, zodat niemand meer door afval hoeft te zoeken naar middelen om de nacht door te komen.

https://statiegeldbak.nl
Previous
Previous

AT5: Genomineerd voor de Omarmprijs

Next
Next

De Statiegeldbak aanwezig op het Daklozenfeest